Korthållare

Alla har väl sett George Costanzas mammut plånbok i Seinfeld? En plånbok som är så stor att den till slut exploderar. Nedan är ett klipp där George Costanza visar precis allt han samlar på sig i plånboken.


Den var så enorm att han var tvungen att stoppa servetter i hans andra bakficka för att hålla sig balanserad när han skulle sätta sig ner. Efter att har orsakat ryggproblem, så exploderade den sedan ut på en gata, vilket frigjorde en störtflod av kvitton, kuponger och irländska pengar.
För att undvika George Costanza öde, kommer vi här visa dig hur du radikalt kan banta ner plånboken!

Supertunna plånbok

Det går helt enkelt ut på att få den mindre. För att åstadkomma detta måste du ställa dig några frågor.

 • Vad är det jag absolut behöver och använder varje dag?
 • Varför finns det så många kvitton och skräp från godis i min plånbok?
 • Ska jag verkligen använda min plånbok som ett fotoalbum eller för att samla på mig visitkort?
 • Måste jag verkligen ha 10+ kredit- och bonus kort?

Om du tror att en mindre plånbok kan omöjligen fungera för dig, kom ihåg Parkinson’s law: data expanderar för att fylla det tillgängliga utrymmet. Med andra ord, är din plånbok aldrig tillräckligt stor, eftersom vi verkligen inte bara kan hjälpa till att fylla upp tills den går sönder. Det gäller även för våra hem, våra garderober och våra hårddiskar. Dilemmat med hårddisken har jag precis idag varit med om, eftersom Surface 4 Pro inte har så mycket utrymme i sina SSD diskar.

Istället för att köpa en större plånbok för att fylla den mer, skaffa en mindre plånbok för att passa mindre och det mest viktiga. Här är ett urval av supertunna plånböcker som avsiktligt inte ska rymma precis allt:

 • The SlimSlimmy – Anser sig vara den smalaste plånbok på jorden.
 • Korthållaren – Detta är ett perfekt alternativ för att samla alla dina viktigaste kort, som även gå få med en personlig touch, dvs med gravyr.

 

Använd en papperskorg

Även efter att du byter till en mindre plånbok, kan skräp hitta sin väg in i den. Eftersom jag har nedskräpnings skuld, händer detta mig en hel del, jag slänger aldrig skräp i naturen. Jag har haft min plånbok fylld med allt från bussbiljetter till tuggummipapper. Dessa bör givetvis kastas i en papperskorg, men det finns också en annan typ av skräp som också kan bulkas upp i din plånbok och det kan vara exempelvis kvitton som verkar viktigt för stunden, men inte är det.

Dessa inkluderar:

 • Bankomatkvitton
 • Biobiljetter
 • Restaurangkvitton
 • Tidigare konserter

Visst, det finns en chans att du kan behöva dessa senare, men oftast inte, så gör som jag numera gör: Ha ett arkiv hemma där du samlar kvitto som kan bli nödvändiga framöver, speciellt om du driver företag och släng resten. Alla köp gjorde digitalt med kort går att spåra och du kommer då kunna bokföra transaktioner ändå. Vill du inte samla i ett arkiv så nästa gång du ser en papperskorg, gå igenom din plånbok och kasta ut skräpet.

Det finns några saker du inte vill kasta ut. Liksom foton av dina vänner, släktingar och husdjur. Vi vill alla ju minnas våra nära och kära. Men sitta på dem i en varm plånbok under din rumpa är det verkligen det bästa sättet att vårda dem? Antagligen inte. Använd i stället Flickr eller någon av de miljoner webbplatser för fotoalbum för att minnas och dela dina foton.

Ingen arkivering

Din plånbok är inte ett fotoalbum, och det bör inte vara ett dokumentskåp heller. Undvik att använda din plånbok för att permanent hålla viktiga anteckningar som påminnelser, revolutionära idéer, eller telefonnumret till en het dejt. I stället anger du denna information i en smartphone eller bärbar dator som du brukar bära med dig. Det finns perfekta molntjänster för att lagra anteckningar och de har även backup, så ifall du skulle bli av med din mobil så kan du alltid få igen dina viktiga anteckningar.

Sluta använda kontanter

Tillsammans med skräp, bilder och anteckningar, bör du också frigöra din plånbok från kontanter . Cash dör en långsam död, och av goda skäl. Det täpper din plånbok och om de går förlorade eller blir stulna är de borta för alltid. Du kan försäkra kontanters död genom att bara använda din ett betalkort hela tiden. Det låter dig spåra dina inköp på nätet och har bekvämligheten med ett kreditkort, men utan finansiella kostnader. Bäst av allt, de flesta banker har bedrägeriskydd, vilket innebär att du får pengarna tillbaka om kortet blir stulet. Flera kreditkort ger även stora bonusar på allt du handlar, vilket du exempelvis kan utnyttja till fria resor med tåg eller flyg.

Använda endast ett fåtal kreditkort

Utan kontanter, är tjusningen av att samla in flera kreditkort nästan oemotståndlig. Men oavsett hur många kort du sprida ut krediten på så är skulden fortfarande skuld.
För en supertunn plånbok och en hälsosammare budget, hålla dig till ett eller ett fåtal kreditkort eller betalkort. För de andra korten, kan du:

 • Klippa dem, och betala av skulden långsamt.
 • Klippa dem, och betala av skulden snabbt.
 • Klippa dem, och konsolidera all skuld till ditt primära kort eller till lån med låg ränta.

Jag klippte motvilligt flera av mina kreditkort förra året, men det var det mest befriande jag någonsin gjort. Om du gör samma sak, kommer din plånbok och din budget tacka dig.

One Comment

  admin

  ghghghhg fgghgh

Kommentera

*
*

Required fields are marked *